Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

Yes till gäss... och några andra i Hjälstaviken!

Tror att jag håller på att nörda in mig på gäss. Sååå kul att fota när de finns i massor.
Det ges möjlighet att leka med tider och ljus i kameran. Lättare sagt än gjort att ta en suddig bild som också blir hyfsat bra. Men det är ju också en smaksak.

Hur som helst så var min tanke att åka de 16 milen till Hjälstaviken över dagen. Börjar känna stress av att jaga solens upp- och nedgång. Visst är det absolut bästa ljuset då men på grund av min muskelreumatism så blir jag lätt trött och stressad numera.

Så klart talade jag om för Ing-Marie om min plan för dagen jag bestämt ifall hon ville vara med. Men istället blev det som I-M ville, och jag blev (ganska lätt) övertalad om att ta en natt på Ekolsunds slott. I efterhand kan jag väl säga att det var bra. Det är ju inte supertidiga mornar och sena kvällar så jag fixade det hyfsat bra.

Vi började med matlåda på slottet för att åka ut en snabbis på spången. Inga bilder som blev nåt att ha därifrån och efter en fika med Ing-Maries goda äppelkaka åkte vi till "tornsidan" för att fota och njuta av gässen.
Kanske inte såååå många gäss där ännu, men tillräckligt ändå för att kunna "leka" med kameran och experimentera med tider och ljus.

Så kul med dessa fåglar så de är bara trivsamma med sitt kacklande eller vad man ska kalla deras sång. Inga egentliga örnuppflog blev det och de höll sig relativt lugna och det blev bara grågäss på bild denna gång.
Lite mysig kväll på slottet sen med medhavd räkmacka och ett glas vitt. Trött och nöjd med dagen blev det tidig kväller med hopp om dimma vid gömslet nästa morgon.

Ja dimma blev det. För mycket. Aldrig riktigt bra. men med åren som fågelfotograf har jag lärt mig vänta i timmar.
Det tog ett bra tag innan man ens visste om det fanns några fåglar i vattnet... men se där. Några gäss och en skäggdopping simmade omkring där. En och annan mås flaxade förbi också men de var för snabba bort.




Några sekunder lättade dimman liiite för att sedan tätna igen. Lite kul med alla sävsparvar som ibland kom farande precis utanför gömslet och ett par tog genväg genom gömslet. De satt i vassen precis utanför ätandes frön av vassen.




Ägretthägrarna hägrade förstås. (haha)
Att få flera med lite bråk är ju det optimala. Men vi fick nöja oss med en och inte så illa det heller. Tack vare den vita färgen så syntes den tidigt i dimman men ändå lite väl svårt att få fokus när det var som tätast.
På den gamla flotten satt den en lång stund och vi ville så klart att den skulle röra på sig när dimman lättade något.
Några korta sekunder lättade det så pass att det gick att få bilder.




Jag var precis på väg att ge upp och tänkte lämna gömslet för att gå på spången.... men då lättade det och solen bröt igenom och ägretten beslutade sig för att flytta upp i buskarna. Där satt den en stund för att sen ge sig iväg över sjön.




Nu kunde jag koncentrera mig att försöka fota skäggmesarna. De brukar ju vara det motiv jag helst vill ha och de är roliga... och svåra att fånga i vassen.
Det var många av dem men det var blåsigt och väldigt mycket folk på spången så det var inte alls lätt att få dem på bild.




Jag är ändå nöjd med dygnet trots att min önskan var flera ägretter. De fanns ju lite överallt men inte precis där jag ville vid rätt tillfälle. men ändå kul.
Hade önskat mera gäss, men de kommer nog längre fram.
Skulle jag vara helt nöjd så skulle jag tröttna. Nu vill jag bara fota mera och vara ute... inte sitta vid datorn och skriva blogg. Men det är ju bra att ha för att se tillbaka på framöver.

Tack för titten och ha det gott!
/Lena

Inlagt 2023-09-24 20:25 | Läst 397 ggr. | Permalink
Tycker det blev en jättefin serie med både klarväder och dimma, liksom sjöfågel och småfåglar. Ägretthägern som flyger iväg över bladverket är nog min favoritbild. Många hälsningar/ Björn
Svar från LenaK 2023-09-29 22:47
Tack Björn!
Ja blev ju lite variation ändå. Ägretten är ju också ett favoritmotiv så kul att du gillar den.

/Lena :)
Trevligt att titta på dom fina bilderna så fina bilder på ägretthägern Hälsningar Lennart Pettersson
Svar från LenaK 2023-09-29 22:49
Tack Lennart!
Så glad att du tycker om bilderna.

/Lena :)
Så kul att ni fick se skäggmesarna för de har jag knappt skymtat ännu fast jag varit vid Hjälstaviken ett antal gånger. Jag ser dock nu i Artportalen att man rapporterar dem i större antal. Gäss med lång slutartid är nästan ett måste på hösten tycker jag och ägretter är ju en ny bonus numera. Mycket fint där den satt i dimman och just att de är vita gör ju att de sticker ut mot nästan vilken bakgrund som helst.
Hälsningar Lena
Svar från LenaK 2023-09-29 22:54
Tack Lena!
Ja skäggmesarna är ju ett motiv man alltid vill ha och aldrig tröttnar på. Tror de kommer ed kyligare väder och att frön på vasen "mognat".
Ville ju mer med ägretten men har ju nåt att se fram emot framöver då de ser ut att öka i antal.

/Lena :)
Mycket fint här också! Kul att se hur dina och Ing-Maries bilder ändå skiljer sig åt, trots att ni är på samma plats.. Det är några år sen jag var där nu!
Hälsn!
Svar från LenaK 2023-09-29 22:57
Tack Jan!
Ja Ing-Marie och jag har hängt id många fototillfällen, tycker ganska lika men vi får ändå lite olika bilder beroende på utrustning... (och vighet). ;)

/Lena :)
Så bra du skriver, och många bra bilder här !
Du hann med skäggisarna fint i vassen.
Jag kanske går med på en dagsresa..........om vi åker i tid :-)
Ing-Marie
Svar från LenaK 2023-09-29 23:00
Tack Ing-Marie!
Denna gång är jag hyfsat nöjd med bilderna... kan bli bättre. ;p
dagsresa ligger på lur, men den startar inte så tidigt. Vill bara njuta, inte vara trött. ;)

/Lena :)
Visst är det mycket bättre att vara ute än vid datorn! En lång rad fina bilder, där skäggmesen är mest spektakulär.
Svar från LenaK 2023-09-29 23:03
Tack Stefan!
Ja att sitta vid datorn suger just nu. Men ibland går det också och nu blir det en mörkare tid ute så då kanske jag får lite gjort även på Fotosidan. (fast det har jag trott förut också)

/Lena :)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?