Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

Så in i vassen svårt.

Ja så svårt att få att få bilder i Hjälstaviken denna gång. Tror det är tråkigaste och sämsta fotoresultatet för mig någonsin där.
Men vad gör det egentligen att det inte blir så många bilder och inte bra heller då jag trivs så in i vassen med att gå här på spången i timmar.



Vet inte vilken gång i ordningen som det är då Ing-Marie och jag besöker underbara Hjälstaviken och bor på Ekolsunds slott. Vi börjar känna oss hemma där och fick veta att vi är kallad "fågelkvinnorna" eller tanterna som en trevlig "tant" sa.

Det blev inte några bilder vare sig på blommor eller slott för min del. Jag blir liksom fast i vassen. Inte heller så många experimentbilder men jag har mått så bra där trots i stort sett total brist på sömn. Upp före solen och ner efter solen kan man säga. Tur att Ing-Marie är benhård där annars skulle jag nog missa första solstrålarna.



Tror nästan att Sävsångaren är mest morgonpigg, eller så beror det på att de är flest och visar sig villigast.

Det var otroligt mycket ljud från vassen, inte skönsång direkt. Vassångaren med sitt entonigt, nästan tröttande knarrande ljud. Det låter defenitivt inte i mitt mänskliga öra som sång men det finns kanske någon hona som fastnar för det.
I alla år,sju eller åtta, som vi varit till Hjälstaviken har denna vassångare hörts men jag har aldrig lyckats få se den och då än mindre fota den. Men denna gång blev den fast och det var faktiskt riktigt kul att lyckas få den nära också.


En för mig efterlängtad sångare att få på bild. Vassångaren.


Så är det rörsångaren. Den hördes på flera ställen och låter väl inte heller så vackert tycker jag. Denna gång lyckdes jag inte få den på bild men jag såg den mellan vasstråna i alla fall vid ett tillfälle.
Har bild på den sedan tidigare så det kändes väl hyfsat ok att tvingas ge upp med den och bara fota lite bling i vassen i stället.


Egentligen bara en "släng iväg bild" i jakten på rörsångaren.



På väg in till gömslet möts man denna tid av parbildande fisktärnor. Så roliga och vackra fåglar tycker jag. Här en hona som precis tagit emot en fisk från en stolt hane som ganska snart får ge sig ut att fiska igen då hon aldrig blir nöjd.

Gömslet gillar jag även om det alltid, ja nästan alltid blåser korsdrag där, men så mysigt att sitta där, frysa lite,  och se på livet vid och på vattnet. MEN denna gång var det ganska dåligt med fågel över huvud taget tycker jag. Men en och annan gråhäger flög förbi och enstaka grågås i vattnet.


Gråhäger utan för gömslet tidig morgon.


Morgontrött var kanske jag men inte denna grågås.


Sävsångaren däremot visade sig villigt och ofta. Även denna med en stressande sång men som ändå mellan knarrandet visslade en trudilutt som låter vackert i mitt öra.
Slutar med tre bilder på Sävsångaren.


Kanske är det så här de vanligtvis visar sig. Så in i vassen gömd. Svår att få fokus på. Men så kul att försöka.



Här sitter den dag ut och dag in så som jag ser eller hör det.



Den sista bilden får bli svartvit.

Ja lite rörigt blir det med rörsångare, vassångare och sävsångare hit och dit.


Förutom de bilder jag har här fick jag en dålig bild på Svarttärna. Inte värd att visa här men kul att få dokumentera. Speciellt kul att det var en ung kille, kanske 10-12 år, som visade oss var svarttärnan flög.

Tack för att du tittade in denna gång!
Lena


Inlagt 2023-05-21 22:03 | Läst 549 ggr. | Permalink
Härligt, och med en mysig berättelse! Naturen och chanser till superbilden växlar verkligen mellan försöken man gör.. Man får vara nöjd ändå att man i alla fall är där och hör och ser saker mest hela tiden.. Även om världen ’strular’ allmänt så finns naturen där med sin regelbundenhet, som man gärna vill vara en del av, så klart! Bra blogg och bilder!
Hälsn!
Svar från LenaK 2023-05-21 23:14
Tack Jan!
Så glad jag blir av din kommentar. Den är peppande och precis vad jag behöver då jag tycker det är trögt med fotande... men vi har ju naturen och är så tacksam för den.
Dessutom kom tornseglarna till oss igår (den 20/5). Nu är det sommar!
Hälsn. Lena :)
Så trevliga bilder! Att fota fåglar är som lotteri - det är inte ofta man får högsta vinsten, så att säga. Men naturen i sig är så vacker att fotografera och så välgörande för själen.
Hälsningar Christina
Svar från LenaK 2023-05-25 22:12
Tack Christina!
Det är en viss spänning med fågelfoto. Jag kan vänta i timmar, under tiden njuter jag av naturen.

Hälsn. Lena :)
Vassbilderna är fantastiska och inspirerande! Det verkar vara ett härligt ställe att vara på. Måste besöka platsen framöver! Mvh Nina
Svar från LenaK 2023-05-25 22:15
Tack Nina!
Ja de blev ändå några bilder som jag är lite nöjd med. ;)
Så klart ska du besöka Hjälstaviken, det finns ju annat än vass där också.

Hälsn. Lena :)
Här har du många fina bilder på sångare och bilden med fisktärnan är ju såsom man vill ha den, riktigt fint. Oftast blir det inte såsom man förväntar sig, det hör liksom till, men oftast är själva upplevelsen tillräcklig. Fin serie
Svar från LenaK 2023-05-25 22:20
Tack Peter!
Ja fisktärnor är roliga och vackra. Lite längre fram när ungarna är kläckta (det kanske de är nu) så fiskar de för fullt och då kan jag stå i timmar och titta och försöka fota dessa.
Men jag njuter för fullt i vassen och det lär bli flera besök dit framöver. :)

Hälsn. Lena :)
Otroligt granna bilder. Fisktärnorna var ju toppen & sävsångaren (bild nr 2) likaså.
Kul att ni är igenkända som "fågelkvinnorna" :D
Härlig läsning varvat med vackra bilder.
Svar från LenaK 2023-05-25 22:22
Tack Joakim!
Så glad jag blir. :)
Ja inte illa att få vara fågelkvinna... eller tant. :D

Hälsn. Lena :)
Det var väl en fin titel "fågelkvinnorna" eller varför inte tant.
Tant låter lite snällare.
Även om det fotomässigt inte blev som du tänkt dig så blev det fina bilder här och gissar att ni hade det riktigt trevligt.
Svar från LenaK 2023-05-25 22:25
Tack Margareta!
Ja visst låter tant snällt, det tycker jag verkligen så det kommer jag nog att kalla mig själv.
Förresten har jag tittat på din härliga tågresa. Där finns en god vän och granne till oss med på en bild. :)
Hon har också visat bilder på Facebook det verkar varit en trevlig resa.

Hälsn. Lena :)
Trevligt att titta på dina bilder fin text bra skrivet
Svar från LenaK 2023-05-25 22:26
Tack Lennart!
Så kul att du gillar det. :)

Hälsn. Lena :)
Fantastiskt så in i vassen fint första på sävsångare. Skulle behöva en I-M det blir så mycket trevligare då sällskap prat och fotagraferande.
Mvh N
Svar från LenaK 2023-05-25 22:28
Tack Nini!
Ja det var bokstavligt mysigt så in i vassen ;D
Det är verkligen inte dumt med en "inarbetad" kompis. ;)

Hälsn. Lena :)
Jag älskar att gå på spången i vassen och så här års är det ju en del liv där. Men jag håller med om att det kan vara svårt att fånga något på bild just där. Första bilden tycker jag att du har lyckats förträffligt med. Kul med uppvaktningen på gömslet. De brukar häcka minst ett par på taket. Antar att gräsandshonan hade lämnat. Hennes ägg borde ha kläckt vid det här laget.
Hälsningar Lena
Svar från LenaK 2023-05-25 22:32
Tack Lena!
Det är tur att jag inte har så nära som du för då skulle jag nog bygga bo i vassen jag också.
Gräsanden var kvar och låg på ägg då vi var där, hanen satt stundtals med och vaktade han också.
Nu i skrivande stund lär de ju vara kläckta i alla fall. Blir lite lång emellan jag sitter vid datorn denna årstid så många ägg är nog kläckta. ;)

Hälsn. Lena :)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver