Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

Lavskrikor i vintrigt Lofsdalen

I månadsskiftet nov-dec var jag och maken några dagar i Lofsdalen. Vi åkte från ett grått och blött Gästrikland till ett underbart vinterlandskap i Lofsdalen.
Då jag aldrig fotat Lavskrikor i snö så hoppades jag på att få träffa på de fyra som jag hade glädjen att fota i höstas.
Och det gjorde jag.

Visst, det finns lavskrikor ca 4 mil hemifrån men att träffa på dem i snö har jag aldrig gjort då vägen inte plogas och det är en bra bit att gå.

Det var vackert nere i byn men jag åkte upp mot Hovärken och "Solgropsparkeringen" där jag möttes av ett sagolikt vinterlandskap. Genast när jag steg ur bilen så kom de flygandes. Antagligen samma som i höstas.

Falukorv och smörgåsar hade jag laddat med och problemet var att de orädda fåglarna kom så nära så att det inte var lätt att fota dem .
Men de flög in i sagolandskapet för att gömma det godis de fick av mig och jag lyckades få enstaka bild på det.



Lite kul var att en Gråspett också fanns med där varje dag, lite skyggare än lavskrikorna men inte lika skygg som de gråspettar som finns här hemma.



En morgon var så vacker då jag fick uppleva ett halo fenomen uppe mot fjället, nästa dag sol nere i byn och silvertallar utanför vår stuga. I dagarn två var det sol uppe mot fjället och jag visste inte vart jag skulle se då det var sååååå vackert.
Fel objektiv och inte rätt inställningar i kameran och väldigt svårt att få till det då det är vit snö överallt. Men försökte i alla fall.



Men ska inte klaga då fåglarna kommer nära inpå, det är lite speciellt och egentligen är det ju det man vill. Men lite knepigt att lägga ut korv och sen hinna till bra fotoavstånd.
I dagarna tre tillbringade jag ett antal timmar med dessa härliga fåglar. Så härligt att höra hur de småpratar med varandra hela tiden med mjuka toner. Tyvärr fick jag ingen bra bild med flera på samma bild, men får jobba för det nästa gång.



Tack för att du tittade in till min alltför sällan uppdaterade blogg.
Vi ses.
Hälsningar Lena.

Inlagt 2022-12-11 19:16 | Läst 661 ggr. | Permalink
Snyggt och härligt att få se dem i snö.

Daniel
Svar från LenaK 2022-12-12 08:45
Tack Daniel!
Ja det är härligt med snö på träden.

Lena :)
Fina bilder i vinterlandskap, har själv aldrig sett varken lavskrika eller gråspett. Sådana fåglar som lavskrika önskar man att man hade här nere, sällan mina kommer flygande mot en
Svar från LenaK 2022-12-12 08:49
Tack Peter!
Det är roliga fåglar. Vet inte var du bor men här i trakten av Sandviken finns ett revir med i alla fall 4 fåglar. Finns nog flera. Men på vintern är det oplogat där och lite svårt att komma åt.
Men lavskrikorna i fjällen var nästan för nära då de satte sig på kameran om jag inte var snabb nog med korven. Lättast om man är två. :)

Lena :)
pdahlen 2022-12-12 14:55
Bor i Skåne så chansen där är obefintlig, men jag får titta på andras bilder istället
Magiskt! Superfint! Tycker inte man hela tiden ska tycka att man har fel objektiv.. Utgå från det objektiv du har på kameran just då och komponera bilden för just det! Är motivet för nära använd mobilen.. Jodå, det fungerar det också har jag själv provat mig fram med min Iphone 12 sista tiden i bloggar här.. Kvaliteten räcker väl för bloggar här! Andra bloggare levererar ofta 'sämre' bilder med sina 'riktiga' kameror.. Köp ett zoomobjektiv, de är också absolut tillräckligt bra för att få fina bilder med! Speciellt i så här fina förhållanden..
Hälsn!
Svar från LenaK 2022-12-12 19:15
Tack Jan!
Jo men jag tycker att jag har fel objektiv när det är som denna gång ett vackert landskap som jag vill fånga.
Jag har två zoomar, ett som inte passar min z6 och ett är inte bra helt enkelt... Och det kostar en del.
Ska ha rätt objektiv nästa gång. 😉

Lena 🙂
Jättefina bilder ! Så vackert med dom solbelysta snötyngda granarna
Kul att du fick dina snöbilder på lavisarna.
Kanske blir det något tillfälle med dom hemmavid också.
Annars kan jag vara assistent och kasta korv hos dessa nästa gång :-)
Ing-Marie
Svar från LenaK 2022-12-12 19:18
Tack Ing-Marie!
Jo jag tänkte att vi ska åka upp efter alla helger.
Kanske i februari innan sportloven börjar. 🙂

Lena 🙂
Magiska vinterbilder och så trevligt med de kaxiga lavskrikorna som kommer så nära. Jag har mött de utanför Sandviken och tyckte det var en trevlig upplevelse. I det snöiga landskapet du har är förstår jag att det var en helt annan upplevelse. Bonus med en gråspett också.
Hälsningar Lena
Svar från LenaK 2022-12-13 15:09
Tack Lena!
Ja liknande vinter får vi nog inte hemma och det plogas inte heller till Kittan.
Lavskrikorna är mycket mera inpå och på en än de vi har vid Kittan.
De här fick jag fösa bort ibland när de ville sätta sig på huvudet eller kameran. :D
Men kul!

Lena :)
Underbar serie!
Mvh
Mats
Svar från LenaK 2022-12-13 15:09
Tack så mycket Mats!

Lena :)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?