Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

"Skäggisarna" i Hjälstaviken.

Det finns två anledningar till att det blir mestadels ensamresor ut på fototurer numera. Pandemin är en och då jag tillhör riskgrupp är jag lite extra försiktig och det tar emot lite att åka i samma bil med någon annan och att trängas på spången i Hjälstaviken känns inte heller bra. Har ju tidigare brukat åka med Ing-Marie på de flesta turer.
Lika bra att fortsätta vara extra noga och försiktig i kanske ett år till så kanske det kan bli många fotresor framöver i tiden istället.

En annan och mycket gulligare anledning är att vi köpt valp. Vi skulle inte sitta fast i någon mera hund efter att vi två år tidigare tvingats ta bort vår "sista" hund, men det blev en valp igen. Jag måste således passa på när husse kan jobba hemifrån och vara med vår lite extremt påhittiga whippetvalp Bellis.
Vi får se om jag kan lyckas presentera henne i blogg. Men har ingen prognos på hur det kommer att gå med bloggandet.

Lite rastlös blir jag här hemma även om jag har mina fåglar i trädgården så vill jag se något annat och i egen takt spana och fota vilket är svårt med en busig valp. Med tiden ska hon kunna vara med en del på vissa platser.
Jag har ju flera tillfällen, men för att åka de 17 milen till Hjälstaviken vill jag ha hyfsat väder i första hand vilket för mig denna gång var inget regn och bara svag vind. I onsdags (21/10) satte jag mig i bilen 5:45 (gäsp). Det gick bra och när jag kom fram var det mulet och grått men solen tittade fram en stund på förmiddan och vinden var mycket svag.
Perfekt!

Det första som mötte mig var som det brukar några betande köttdjur, sen flög några gräsänder över viken och ett par hägrar fanns där.
En havsörn och en blå kärrhök såg och fotade jag i luften också men de duger inte att visas här ;) .

En människa fanns också där som jag träffade som hastigast på spången. För den som inte vet så tror jag att det är ca 700 m spång varav 500 m i tät och hög vass och jag njuter av att gå där, sitta en stund på någon av de bänkar som finns, eller vara en stund i det fina gömsle som finns vid vattnet.
Nu var jag helt själv på förmiddan, inte ens en skäggmes hörde jag. Men försökte intala mig att det var ju så mysigt så det gör inget.
       Men så efter en knapp timme hörde jag "pingandet" i vassen lite här och där. Jag stod på gångbron över kanalen och väntade och så kom dom.
De klättrade på vasstrån nära mig. Senare sprang de på spången och på räcket och lite överallt, i stort sett hela dagen. Så kul att det var lugnt med folk för en gång skull, jag behövde inte stressa och fåglarna blev inte störda alls.

En nackdel i mitt fotande är att jag valt att fokusera på fåglar och därfö har jag mitt fasta 300mm som är Nikons lättviktare och lättburet för mig, en konverter på 1.4, så jag går med 420 mm vilket gör att det egentligen blir för lite miljö och landskap på mina bilder. Men det är ju mest fåglar jag gillar så på det sättet får det vara.
Min nya Z6 är jag mycket nöjd med, förutom att den är otroligt seg i fokuseringen vilket kan göra att jag missar en del flygande fåglar men använder mest den ändå och byter sällan objektiv, men har ett 70-200 på min D750 som oftast får ligga i bilen då det i alla fall är aningen för tungt att bära på.

Kl 14 gav jag upp och åkte hemåt. Kände mig så glad och nöjd så att jag kan göra vinter beträffande Hjälstaviken nu. Så nu får jag längta till sommaren på spången och även vägen till fågeltornet från Hårbyparkeringen.
Ja nog om det. Lägger in mina bilder i "en rad" i den ordning de är fotade.

Tack för att Du tittade in och ha det så bra, det hade jag denna dag vid Hjälstaviken.
/Lena :)



Inlagt 2020-10-23 14:07 | Läst 1108 ggr. | Permalink
Fina bilder på skäggmesarna fick du iaf, särskilt de på slutet från den fina på räcket och till den sista. Fin bild på hägern också i fint ljus. Förstod jag dig rätt att man går på spångarna i långa sträckor och att man bara ser vass? Jag var på ett reservat för längesedan där jag gick och gick inne i vassen som var som en labyrint, tyckte inte det var så givande. Bättre då att bryggan/spången ligger så högt så man ser ut över vassen. Har inte varit i Hjälstaviken men det hade varit kul med ett besök någongång. Förstår att du är försiktig, har själv hållit mig undan i år, någon gång pratar man med någon annan fotograf på distans men oftast vandrar man runt själv
Svar från LenaK 2020-10-24 14:15
Tack Peter!
Efter stort sett hela spången ser man bara vass, i alla fall jag som inte är så lång men tror inte att någon ser över. Däremot finns någon "glänta" här och där och bänkar som man kan stå på för att se över vassen. De första 200-300 m spång är innan vassen och där går betesdjuren och på våren kan man se en del där då det är täckt av vatten.
Jag tycker ändå att det är mysigt och att försöka hitta fåglar i vassen är svårt men lite spännande. :)
/Lena :)
Det blev rejält fina bilder på skäggmesarna! Kul med både honor och hanar. Tycker du fått med mycket miljö i bilderna. Riktigt fint.

MvH
Johnny
Svar från LenaK 2020-10-24 16:10
Tack Johnny!
Ja det var relativt lättfotat med tanke på lite folk. Jo visst kan jag få lite miljö men, men tycker ofta ändå att jag saknar att kunna zooma ut lite.
/Lena :)
Jättefina bilder på skäggmesarna! Tycker särskilt mkt om de första skäggmesbilderna. Fotar själv inte så mkt fåglar men skulle kunna tänka mig ett försök med Hjälstaviken men har en fråga. Börjar få en del problem att gå "rent". Spångarna du skriver om är det typ två plankor i bredd eller är det lite bredare, ser att det det finns räcke på någon bild, hälsningar/ Björn
niniz 2020-10-23 16:27
Förlåt att jag flikar in.
Det är som en brygga med räcke väldigt fint gjort och man har vassen runt sig.
Khalad 2020-10-23 17:24
Tack för info Ninni, uppskattas!
Svar från LenaK 2020-10-24 18:27
Tack Björn!
Spångarna är fina , bredare de sista 200 m före gömslet den övriga är nog fyra eller fem plankor.
Parkerar man vid Parnassen så är det bred stig ner till spången den stigen är oftast fin och kanske ca 50-100 m.
Det finns kartor att kolla på om parkeringar etc.
Värt ett besök fast nu kanske det börjar bli sent för säsongen även om det är nu skäggmesarna är flest i antal.
/Lena :)
Jättefina bilder och roligt med många varierande.
Svar från LenaK 2020-10-24 18:28
Tack Nini!
Ja jag försöker variera liiite även om det är lätt att det blir lite enahanda.
/Lena :)
Väldigt trevlig berättelse och jättefina bilder! Kul också att se en blogg från dig igen!
Hälsn!
Svar från LenaK 2020-10-24 18:30
Hej och tack Jan!
Kul att du gillar det, jag hoppas jag blir mera aktiv här men vet ju att jag inte lyckats förut.

Tänker förresten ofta på dig när tornseglarna kommer för visst är det du som har koll på dem?
/Lena :)
Ja här blev det fina skäggisar, speciellt den näst sista..
Mvh/Gunte..
Svar från LenaK 2020-10-24 18:32
Tack Gunte!
Ibland lyckas det. Den var så nära att jag nästan inte såg den.
/Lena :)
Väldigt fina bilder du fick med dig hem. Honan på femte bilden är suveränt fin. Man bör förstora den för att ge den rättvisa.
Sten
Svar från LenaK 2020-10-24 18:34
Tack Sten!
Så kul att du tycker om bilderna och bilden på honan då det oftast hanarna som drar till sig uppmärksamheten med sina polisonger.
/Lena :)
Välkommen tillbaka till bloggen :-)
Såå jobbigt var det väl inte :-)
Härligt att du fick en fin dag och ett helt gäng jättefina bilder.
Nu får vi vänta på en blogg med Lilla busiga Bellis då.
ing-marie
Svar från LenaK 2020-10-24 18:36
Tack Ing-Marie!
Det lär väl inte bli nån vana.
Jo liiite drygt och frustrerande när man inte fattar hur man gör och inte hittar. Tycker den är lite svårbegriplig, men det handlar antagligen om att bli van så klart.
Så fort jag sitter vid datorn ska Bellis klänga på mig. "suck"
Men jag ska försöka få till lite om Bellis... framöver. ;)
/Lena :)
Jättefina bilder på skäggmesarna i vassen. Visst är det en njutning att gå där sakta fram och tillbaka. Jag brukar också försöka åka dit när det är lite folk, kanske inte så mycket med tanke på corona, utan jag vill helst vara i fred. Jag skulle gärna se bilder på din valp, blir det inte massor?
Hälsningar Lena
Svar från LenaK 2020-10-24 18:41
Hej och tack Lena!
Jag trivs också väldigt bra att gå ensam och "rumstera om" precis som man vill. ;)
Jo jag har en hel hög med bilder och små videos på valpen Bellis . De mesta är taget med mobilen då jag även hemma har det fasta telet på kameran... ifall det dyker upp en pippi.
Men jag ska försöka skriva något om Bellis som nu är fem månader.
/Lena :)
Fina bilder på skäggmesarna. Har länge funderat på att åka till Hjälstaviken. Har faktiskt inte var där sedan i slutet av 80-talet. Jag kan tänka mig att det har hänt mycket där sedan dess.

Hälsningar Jörgen
Svar från LenaK 2020-11-14 23:43
Tack Jörgen!
Ja ta du en tripp till Hjälstaviken Kanske inte nu även om skäggmesarna verkar vara i farten enligt rapporter på artportalen.
Men fint ordnat där är det.
/ Lena :)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?