Pippi på Fåglar... och allt där runtomkring.

Fåglar är roligast att fotografera. Men allt som finns runtomkring är med på olika sätt, och då främst från naturen.

Fiskgjusarna underhöll oss hela morgonen.

Uppe i ottan efter nervöst tittande i mobilen på väderapparna i mer än en veckas tid. Meningen var att vi, Ing-Marie och jag, skulle besöka Torshälla och birdphotosweden en vecka tidigare, men ibland kommer flera saker i vägen och denna gång var den absoluta anledningen en hel dags ösregn. Så vi flyttade fram en vecka till den 1 september. 

Några dagar innan såg det mörkt ut igen, men så sken det upp i väderappen på vår fredag och vi hann bli glad då det plötsligt blev mörkt igen. Hmmmm vi åkte i alla fall med hopp om att det skulle bli bra. På morgonen fredag 1 sept sken solen från en i stort sett klarblå himmel, ingen vind att tala om heller. Vi kunde pusta ut. Nu gällde det att Gjussarna och Örnarna var på hugget. Man vet ju aldrig.

Lars-Erik möter oss vid bryggan och vi går ombord i den precis lagom stora båten. Vi hinner bara starta så hälsar måsfåglarna oss välkommen till dagens show. De flyger nästan in under kapellet. Ja, bara nästan men de är närmare än närgränsen för att fota.
För att gardera mig mot besvikelse så intalar jag mig att det är precis lika kul att fota en flock måsar och trutar. Det ÄR kul men kanske inte riktigt lika spännande som med rovfåglar.

Direkt då vi kastat ankar så kommer den första Fiskgjusen och cirklar över oss. Den fisk som kastats i får ligga en stund innan den gör en attack och fångar den. Ujjj så snabbt det gick. Mycket lättare att fota dem på långt håll, men inte lika kul kanske. Här var dessutom tre Gjussar i luften samtidigt och vem av dem kommer att dyka ner och ta fisken. Jag var så ivrig och spänd att jag skakade och glömde att andas men det blev bättre efter en stund då jag insåg att fototillfällena blev många. Det kan ju tyckas lite väl enkelt för dem att få maten serverad och kanske lite väl enkelt att få skapliga bilder… men det är inte lätt och det är otroligt lärorikt och jag fick lära mig en hel del.

Örnarna ville inte gå ner denna morgon. De flög förbi några gånger och en ung örn satte sig i ett träd efter en stund. När Gjusse hämtat fisk fick örnen fart och jagade ikapp fiskgjusen som tvingades släppa fisken. Då gick örnen ner för att ta fisken… blev ingen bra bild på det då det var långt håll.

Storskarven var med och ”stal” några fiskar och skrämde måsarna genom att dyka upp underifrån. Det såg lite kul ut  när de skrämda hoppade rakt upp från vattenytan.

Måsarna är också underhållande. De föredrar bröd, även om trutarna försökte sig på fiskar som var för stora. Men de showade verkligen, om man nu får säga så.
Jag lägger in en lång radda bilder utan text. Hoppas ni orkar titta på dem och tips, ris och ros tages tacksamt emot. Kan säga att det var svårredigerat då ljuset ganska snart blev för skarpt…. Men en härlig fredagsmorgon hade vi, Ing-Marie och jag och vår guide, Lars-Erik, som hade en hel del att lära oss.
(  vi var hos  www.birdphotosweden.com/fotosafari  )

/Lena

.

.

Tack för att DU tittade in på bloggen. Vet inte heller varför det inte gick att få större bilder än så. Men det går ju att "klicka upp" dem.

Ha en bra dag/kväll.
/Lena

 

Inlagt 2017-09-05 16:43 | Läst 2174 ggr. | Permalink
Kul att läsa om er resa och tankar om vädret, klart att man inte vill ha ösregn.
Men det blev ju en lyckad utflykt och massa fina bilder.
Mvh / Hans
Svar från LenaK 2017-09-05 17:53
Tack Hans! :)
Ja vi fick en lyckad resa trots frånvaro av närvaro av örnar. :) De fanns bara på avstånd. Men Gjussarna var så trevliga att det var en helt lyckad dag.
/Lena
Skriver en egen kommentar här då jag är besviken på att det bara gick att ladda upp tumnaglar till bilder. Inte heller kunde jag radera någon bild. Inte kul. Något måste väl vara fel ?
imse 59 2017-09-05 18:32
Du kan läsa lite under Jan Ehrssons blogg.
Jättefina bilder ! Kul att det kan varieras fast vi fotade vid samma tillfälle.
Att det gav mersmak kan vi vara eniga om !
ing-marie
Svar från LenaK 2017-09-05 19:01
Tack Ing-Marie! :)
Det byggs på med utflyktsmål nu... menar såna vi vill göra om. Lite kul men slitsamt för gamla tanter. ;) :P
/Lena
Oj, det är ju superfina bilder du också har tagit, liksom Ing-Marie! Imponerande! 'Tumnaglarna' blev ju stora och jättefina bilder när man klickar på dom, det är ju viktigast.. Men nått fel är det på bildinladdningen till bloggarna! Men 'dom' är medvetna om detta, så felsökning pågår nog.. Kanske att man senare när dom fixat det hela måste gå in i bildformuläret igen och välja om storleken på bilderna i bloggen, och sedan spara om det hela.. vi får se!

Och nu finns det en färsk blogg från David Elmfeldt om det hela.. en 'bugg' tydligen..
Hälsn!
Svar från LenaK 2017-09-05 19:04
Tack Jan! :)
Vilken tur att tumnaglarn blir fina. DFe kanske får lite manikyr. ;)
Jag hoppas att de löser problemet... eller så är tumnaglarna bra då det lockar att klicka upp bilden. Vem vet.
/Lena
En massa fina bilder! Skulle vara en fin upplevelse att få fotografera fiskgjusar.
- hawk
Svar från LenaK 2017-09-06 09:46
Tack Håkan!
Ja jag kan verkligen rekommendera det. :)
/Lena
Jättefin serie du visar oss och den första svartvita bilden på fiskgjuse är toppen tycker jag. Det är inte så lätt som det ser ut att fånga dessa skarpa på bild. Jag har provat. GIllar också dina måsar på slutet, I synnerhet den näst sista i svartvitt. Trevligt att få läsa om er upplevelse. Jag har bokat en örntur men vädret får avgöra när den blir av.
Hälsningar Lena
Svar från LenaK 2017-09-06 09:49
Tack Lena!
Faktum är att jag tycker Fiskgjusarna gör sig bra i svartvitt... även måsar. Kul att trixa lite ibland och det händer att bilder som först skulle hamna i papperskorgen blir kvar.
Spännande med örnsafari. Är grymt sugen på det men vet inte om det hinns med i höst.
Ser fram mot dina bilder från din safari. :)
/Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?